Start stop sistem i automatski menjač

Bez autora
Sep 07 2011

Kompanija "Volvo" plasiraće narednih dana na tržište četiri D3 verzije modela S60, V60, V70 i S80 sa šestostepenim automatskim menjačem koji je spojen sa štedljivim start stop sistemom. Potpredsednik odeljenja za razvoj i istraživanje pri "Volvo kar korporaciji" Peter Martens je kazao kako je kombinovanje start stop sistema, sa automatskim menjačem mnogo veći tehnološki izazov nego kod ručnih menjača, jer se motor mora trenutno pokrenuti, kada vozač skine nogu sa papučice kočnice i pritisne papučicu gasa.Tehnologija koristi podatke o kočionom pritisku, kako bi se izvršilo gašenje ili paljenje motora. Sistem je programiran da ugasi motor čim automobil stane u mestu.

Start stop sistem i automatski menjačKompanija "Volvo" plasiraće narednih dana na tržište četiri D3 verzije modela S60, V60, V70 i S80 sa šestostepenim automatskim menjačem koji je spojen sa štedljivim start stop sistemom.

Potpredsednik odeljenja za razvoj i istraživanje pri "Volvo kar korporaciji" Peter Martens je kazao kako je kombinovanje start stop sistema, sa automatskim menjačem mnogo veći tehnološki izazov nego kod ručnih menjača, jer se motor mora trenutno pokrenuti, kada vozač skine nogu sa papučice kočnice i pritisne papučicu gasa.

Tehnologija koristi podatke o kočionom pritisku, kako bi se izvršilo gašenje ili paljenje motora. Sistem je programiran da ugasi motor čim automobil stane u mestu. Električna pumpa održava pritisak ulja u menjaču kada motor ne radi. Sistem, takođe, uključuje i poboljšani elektro pokretač motora.

Martens je naveo da nova start stop tehnologija smanjuje emisiju ugljen-dioksida za 10 grama po kilometru, što znači 0,4 litra manju potrošnju goriva na pređenih 100 km.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik